9.2.15

Biblioteca a Palmarin: llums i ombres


























L'obra de la Biblioteca de Palmarin avança una setmana més, i ja va prenent forma. Aquest està sent un projecte molt satisfactori per una banda, però una mica complicat també, ja que malgrat l'entusiasme i esforç dels arquitectes voluntaris Josep i Mariona, els criteris de sostenibilitat ambiental dels materials de construcció no s'estan complint com ens agradaria. Als projectes de cooperació que fem a la zona de Casamance de Senegal, on abunda la terra argilosa i els boscos, és més senzill defensar l'ús de materials naturals i tècniques de construcció tradicionals, doncs la població local no s'ha influït tant per la imatge dels edificis occidentals. Al delta de Sine-Saloum, on es situa la localitat de Palmarin, no hi ha presència d'argila i les poques palmeres que queden estan protegides i el seu ús en construcció està fortament restringit, a més, la seva proximitat amb la capital, Dakar, fa que la mentalitat local assocïi encara més el ciment amb el progrés. És per això que, a diferència de la resta de projectes, veureu que en aquest hi ha una presència més generalitzada del formigó armat. No obstant, seguirem lluitant durant tot el procés de direcció d'obra per fer reflexionar als principals actors implicats sobre la conveniència de la utilització de materials més sostenibles i per introduir bones pràctiques constructives en favor de la durabilitat d'aquesta construcció.
Us deixem amb el resum setmanal dels nostres voluntaris:

Bon dia familia!

Aquesta setmana ha estat bastant mogudeta! Hem estat acabant de pujar els murs que ens faltaven, però degut a un canvi en la manera de fer els blocs, hem tingut una mica de parada a l'obra (res greu, ja que faltava pujar els pilars a l'altura definitiva, fer els pilars del porxo i alguns detalls més que han anat fent). 
Finalment, desprès de vàries visites al ferrer (ja que la primera i la segona màquina que ens van fer no funcionaven) i de mobilitzar als fabricants de bricks, vam aconseguir tenir el motlle per fer-los i avui mateix han començat a fabricar-ne de nous!

Degut a aquest canvi de ritme, que per altra banda ja ens ha anat bé per descansar una mica, el dimecres vam aprofitar per fer una mica de turistes i visitar el mercat setmanal de Nguénian per passejar una mica entre artesania, aliments de tot tipus i animals.

Entre això i les contínues visites dels nostres coneguts i amics, la setmana se'ns ha fet molt curta (massa diriam, ja que som a l'equador de la nostra aventura senegalesa i no volem que això s'acabi...).

Boindigne! (a reveure en Serer)

Josep i Mariona