14.3.15

Projecte A Naré: 9a setmana, canvi de torn!

































Una setmana més, ens arriben les notícies de Thionck-Essyl. És la darrera setmana de la Laura i la Judith, i ja hen fet el traspàs d'informació a l'Emma i la Andrea. A l'Emma la recordareu ja que va ser voluntària en aquest mateix projecte l'any passat i aquest any repeteix experiència i, a més, aprofitarà l'estada per avançar els treballs d'investigació del seu projecte final de carrera! De regal, ens envien un glossari en diolà, la llengua africana propia de la Casamance, que com passa a d'altres cultures, es parla diferent a cada poble. Així doncs, aquest és el vocabulari de supervivència en Diolà de Thionck-Essyl!


Hola hola! 

Ja som 4 les alulums (blanques) a Thionck Essyl, 

Aquí estem amb un cúmul d'emocions, la Laura i la Judith són a punt de marxar i tenen tot Thionk Essyl mobilitzat, quan no anem a casa d'una de les dones a sopar, estem sopant a casa d'un dels massons o organitzant una festa de comiat-benvinguda amb balls, vestits tradicionals i música, molta música...un no parar!
Ja veurem com s'ho munten per facturar tot el que s'emporten a part de grans amics!
Aquesta setmana hem viscut les quatre a la maison du governeur, ens ha anat molt bé per fer un bon traspàs d'informació i poder continuar amb la feina tan avançada que han fet fins ara.

Dimarts va venir l'Eno amb tot l'equip de massons a desencofrar la primera tanda de pilars i encofrar i formigonar la segona. Van aprofitar també per formigonar les tres sabates aïllades dels pilars de fusta, amb el mateix sistema de platines que l'any passat. Fins dissabte no han tornat a desencofrar els pilars i fer ja l'última tanda de 7.

Com que ha estat una setmana més aviat calmada perquè hem hagut d'esperar pels pilars, hem aproiftat per canviar l'estructura que aguanta la politja del pou que es va construir l'any passat. Les termites havíen començat ja a fer la seva feina i els dos troncs verticals estaven més buits que plens. Ara ja fa molt més bona pinta!

Amb els paletes dels BTC estem supercontentes. Arriben molt puntuals amb una energia espectacular i no hi ha qui els pari. Cada dia fan més de 200 brics, i ja en porten més de 3000!

Les dones segueixen venint cada dia molt animades, aquest any els hem repartit un calendari i cada barri té molt clar el dia que li toca venir. Abans de marxar, sempre troben un moment per fer una dansa i regalar-nos un somriure.

Una abraçada ben forta!

Bu maré! (ens veiem)

Judith, Laura, Emma i Andrea!