12.4.16

A NARÉ_3a FASE: 5 setmanes amb dificultats...

Les darreres cinc setmanes a Thionck Essyl van començar amb el canvi de torn, on acomiadàvem la Josune i la Mireia, que passaven el relleu a l'Emma i la Patricia, voluntàries del segon torn. Però les dificultats han anat succeïnt-se, i tot i que elles procuren avançar en les comandes de materials de les properes fases d'obra, la realitat és que portem vàries setmanes de retard amb la construcció dels murs de BTC. No hi ha projecte que no pateixi entrebancs en un moment o altre, però cal fer el possible per no desesperar! Esperem que es solucioni aviat i que l'obra pugui continuar, els desitgem molta sort en les properes setmanes! 


























SETMANA 8

Gassoumaye a tothom!

Setmana moguda, amb l’inici dels murs s’ha d’estar molt molt atent perquè no et desquadrin l’ordre de col•locació dels BTC’s. Hem preparat una fulla de seguiment per cada tipus de pilastra perquè no es perdin.  
Dimarts va ser el dia internacional de la DONA i òbviament el grup de voluntàries del barri de Daga, no van venir a treballar fent honor aquesta diada!! Nosaltres però...no vam abandonar l’obra en cap moment!! No els hi podem treure els ulls de sobre als obrers perquè sinó se’ns despisten i posen un brick en la disposició que no toca!!
Ens va arribar la notícia que el grup de rumba catalana, Txarango arribava a Kaparane (poble a uns 50km de Thionck) per continuar amb el seu projecte de cooperació i aprofitant la ben entesa aquesta nit organitzaran un concert i com bones catalanes no ens volem perdre l’oportunitat d’assistir-hi!!
A nivell del centre, últimament arrosseguem molts problemes elèctrics i no sabem a què és degut...tenim varies hipòtesis ja que fa prop de dues setmanes vam haver de reparar uns cables menjats per un ratolí que s’havia escolat per les racletes a nivell general del poble hi ha pujades i baixades de tensió contínuament sobretot als migdies...
Demà arriben a Thionck les dues noves cooperants del segont torn!! AiiiaiiiiAiii, ja les olorem!! Deuen estar preparant maletes amb unes ganes increïbles de repetir experiència!! Us esperem amb els braços obertsss!!

Éfons Senegaleses,

Josune Sambou et Mireia Sagna






















SETMANA 9

Gassoumaye!!

Aquesta setmana han arribat l’Emma i la Pat les dues noies que formaran el segon equip. El grup d’“alouloums” torna a ser nombrós a Thionck Essyl!! En arribar diumenge es varen trobar lluita al garage, sembla com si l’haguessin organitzat per rebre-les!
Aquests esdeveniments acostumen a ser un punt de reunió i sent que ja havien participat del projecte l’any passat va ser un moment de moltes retrobades. 
Un cop feta la primera presa de contacte amb el poble i la gent, en 
hem posat mans a l’obra amb el traspàs d’informació d’aquests últims 
mesos. Primeres reunions amb proveïdors, primeres comandes i 
valoracions de la feina feta fins al moment.
Un cop acabada la fabricació dels brics continuem pujant murs i executant pilastres a l’espera de que les últimes tongades acabin de secar-se. Certament tenim un equip de treball molt resolutiu i amb moltes ganes d’aprendre, i tot i que va costar una mica al principi cada vegada tenen més per la mà les seqüències de filades de les pilastres i això ha agilitzat el ritme de treball. 
Si bé els masons continuen treballant amb bon ritme des de fa un parell de setmanes les voluntàries no venen amb tanta regularitat. 
Desconeixem la raó per la qual han deixat de venir, si és la calor que cada vegada és més sufocant, o els treballs als horts, o la festa que estan organitzant per finals de març; en tot cas ens reunirem amb la presidenta de dones per tractar aquest tema i intentar tornar recuperar la col•laboració dels grups de dones.
Dijous vam anar a Bignona a tancar el contracte de la fusta vermella, d’aquesta manera el segon torn ha conegut el proveïdor de fusta d’aquest any i la localització de la scierie per a les properes comandes. Aprofitant el viatge hem comprat els perfils metàl•lics per l’estructura del dipòsit d’aigua ja que fins ara s’havia col•locat en un lloc provisional, i actualment no té suficient altura per donar la pressió necessària. 
Així doncs, i si tot va segons el previst, aquesta setmana entrant rebrem les dues comandes!! 
Encara tenim un dies per acabar de fer un bon traspàs i cedir el torn a les noves cooperants.
Bou mare,

Josune, Mireia, Emma, Patricia




















SETMANA 10


Gossumaye!! 

Continuem treballant amb terra, però abans de seguir pujant murs s’han hagut de prendre algunes decisions ja que s’han detectat algunes tongades de BTCs d’una resistència més baixa. 

De manera que ens posem en marxa una altra vegada amb la fabricació dels brics per substituir-los i poder continuar amb el ritme amb el que s’ha treballat fins ara. 

Hem necessitat la intervenció de l’alcalde, ja que el chef du village on es troba la cantera d’argila havia prohibit temporalment l’explotació d’aquesta, i si tot va bé no hi haurà cap problema per aconseguir els carregaments que ens calen. 

Paral·lelament s’ha decidit trencar la junta de les pilastres que fan cantonada amb ferros cada dos filades per tal que la junta no esdevingui continua en tota la altura del mur. 

Hem continuat treballant en la preparació de les comandes de les següents fases de l’obra. Per una banda dimecres vam fer la comanda de fusta dels marcs de les portes i les fulles d’aquestes a un proveïdor de Thionk; el fet de que sigui del mateix poble ens ha permès estalviar-nos temps en quant a la recepció de la comanda així com en el transport. L’hem rebuda aquest mateix dissabte i tenim per endavant marge de temps suficient per deixar-la assecar abans de la fabricació dels marcs que estaran llestos per l’execució del cèrcol. 

Per altra banda hem començat a fer gestions per a la compra de la palla, ja que hauríem de començar a ocupar-nos d’aquesta partida donat que ara és l’època i que el temps necessari de preparació del material per a la seva posterior col·locació no és poc. Així doncs, el dimarts d’aquesta setmana entrant, anirem fins a Sindone, un poble prop de Ziguinchor, per tancar el contracte de compra del material. 

Ja tenim a l’obra les IPNs i els perfils necessaris per a la construcció de l’estructura del dipòsit d’aigua que ha de donar servei a la residencia i als serveis del nou mòdul. Tenim també, assecant-se a l’obra, la comanda de fusta de les encavallades que va fer el primer equip. 

Cada vegada més acostumades al ritme de Thionk, ens preparem per a la festa que han organitzat les dones d’un dels barris aquest diumenge per tancar una setmana mogudeta i començar la següent amb molta energia! 

Fins aviat! 

Emma i Pat






















SETMANA 11

Gossumaye!! 

Tots sabem que “Àfrica té temps però no té pressa”, i aquest titular a l’obra a vegades es fa més que palès i costa desdir-lo. El que semblava una gestió relativament ràpida encara està en curse de route, i es que encara no hem rebut l’argila per la fabricació dels nous brics. El transportista que fins ara ens havia portat els carregaments de sorra no està responen com esperavem i és el mateix alcalde qui ens està donant un cop de mà amb la gestió d’aquesta comanda. 
Si tot va segons el previst rebrem el material aquesta cap de setmana per poder començar a fer els brics la setmana entrant. 
Aquest contratemps ens ha endarrerit una mica però recuperarem aquests pròxims dies. Malgrat tot, hem continuat treballant amb els recursos que tenim, i els murs han continuat creixent. 
Paral·lelament, dimarts vam tancar la comanda de palla amb el proveïdor de Sindone i a esperes de definir el transport rebrem la palla en 4 -5 dies i ja podrem començar a preparar-la per a la seva posterior col·locació. 
Tenir els marcs de les portes fets per col·locar-los abans de formigonar el cèrcol ens permet estalviar temps i material d’encofrat; com ja sabeu la fusta ja està a l’obra i a partir d’ara el Matar, el fuster que ha treballat amb nosaltres en la construcció dels dos primers mòduls del projecte, serà qui s’encarregarà del tractament de la fusta i la fabricació dels marcs. 
També ens hem reunit amb l’Abandjal el soldador per parlar sobre la construcció de l’estructura del dipòsit, ja té el material per començar a fer-la i preveiem col·locar-la mitjans d’abril. 
Després de pràcticament tres dies i tres nits, s’ha acabat la festa de dones del barri de Batine, esperem tornar a tenir ben aviat voluntàries a l’obra i seguir compartint amb elles aquestes estones de feina. 

Fins la setmana vinent! 

Pat i Emma



























SETMANA 12

Gossumaye!! 

Ja portem un mes a Thionck i el temps passa volant! 
Dimarts vam anar a buscar la palla fins a Sindone, va ser un trajecte llarg i calorós, molt calorós. Teníem previst que el material arribés el mateix dimarts a Thionck Essyl, però un cop érem a Bigona, ja de tornada, tan el xofer com el camió estaven molt cansats i van dir prou. Així que vam fer parada tècnica, per recuperar forces per l’endemà, a primera hora del matí, reprendre el camí i descarregar la palla a terreny. 
Hem protegit la zona d’acopi de la palla amb un producte perquè els insectes no l’ataquin a l’espera de començar a trenar-la la setmana entrant. 
En quant als marcs de les portes, després de dues setmanes d’assecat, les hem enviat al taller de l’Ousman, on tenen la màquina per fer el rabotage , per tal que les planxes tinguin la secció calculada i un acabat acurat; llestes per a que en Matar comenci amb la fabricació dels marcs. 
Pel que fa a l’argila encara estem encallats, quan no hi ha problemes amb la cantera els hi ha amb el camió. Donat que a Dianki encara no ens donen llum verda, hem estat buscant altres canteres per tal d’aconseguir els carregaments que ens fan falta per acabar aquesta fase de l’obra. Sembla que finalment serà l’argila de Kartiak amb la que acabarem treballant, inshallàh. 
Pel que fa a la vida a Thionk aquest diumenge s’acaben les vacances de Setmana Santa; si bé és cert que no ens ha afectat gaire a l’obra perquè el nostre equip no ha fet vacances al poble es notava un ambient diferent; demà es reprèn el ritme habitual . 

Bu mare, 

Emma Badji Bassen i Patricia Diatta Indiae