5.7.16

CENTRE DE FORMACIÓ HARIBALA: Els nous voluntaris ja són a Koilakuntla

Després de quasi 24h de vols i escales vàrem arribar a la nostra destinació: Bangalore. Però la ruta encara no havia acabat. Per sort, la fundació Haribala havia posat a la nostra disposició uns contactes que ens transportarien directament fins a Koilkuntla: un viatge amb cotxe de quasi 6h de duració. Pel camí vàrem viure les nostres primeres experiències: un bus amb roda punxada, un accident lleu de moto, una pluja de monsó curta però intensa i hores i hores a ritme d’una ràdio índia de lo més actual. La càlida rebuda del centre d’Haribala Trust per part dels nens i la seva cuidadora Monikama ens va treure tots els mals de les hores d’avió i de jet lag.

El matí de dilluns en Shourie ens va venir a donar la benvinguda a l’orfenat i ens va explicar que es trobaria treballant a Hyderabad fins el mateix dissabte que és quan el tornaríem a veure. Així que posava a la nostra disposició a l’Arlappa (coneix a tothom, és com un relacions públiques) i el Pushpa (sort que tenim a algú que entén l’anglès). Ja ben d’hora, però a un ritme no tan accelerat com a l’occident, ens vàrem dirigir mitjançant un rickshaw al centre de Koilkuntla a comparar amb els preus que va recavar la nostra companya Andrea uns mesos abans. Vam aconseguir comprovar els preus de: sacs de ciment, acers corrugats, planxes d’acer, perfils I i H d’acer, camions de grava i terres. De moment tot a Koilkuntla. Abans de tornar a l’orfenat vàrem tenir la nostra primera visita al terreny d’obra. Ens va donar la sensació de que era més petit que al plànol de treball. Per la tarda va tocar treball d’oficina: posta a punt dels amidaments i la planificació de l’obra en la 1a Fase.

El matí de dimarts l’Arlappa i en Pushpa ens varen portar en jeep fins a Nandyal on vàrem repassar els formats i preus dels següents materials: brics de totxana cuita, fusta per biguetes i finestres i ... vàrem punxar roda i la resta de materials va tenir que esperar fins la tarda. Això sí, mentrestant, una beguda refrescant ens va ajudar a suportar la calor i el xivarri del país. Per la tarda es va finalitzar la investigació de preus de nou a Koilkuntla amb: bambú com a armat de repartiment del forjat (“mallazo”) i el canyís de les finestres, i una més de brics de ciment. Vàrem acabar el dia comprant una mànega per poder començar amb la comprovació de les cotes de nivell del terreny, també vàrem preguntar sobre els preus dels tubs de PVC per a baixants i col·lectors de pluvials i grises.

El dimecres vàrem anar més per lliure amb la primera presa tècnica de contacte amb el terreny d’obra. Vàrem situar la ocupació del pavelló residencial i extreure les cotes de nivell del terreny. Ja amb les nostres anades amb el cotxe vàrem veure que en general la zona de Koilkuntla era molt plana. Amb la mànega vàrem verificar aquesta teoria: la inclinació del terreny és negligible a efectes de la construcció en el cas dels dos pavellons.  I com es farà una esbrossada de 30cm, qualsevol imperfecció serà corregida. No vàrem poder fer el mateix amb la zona on es farà el pavelló d’aules perque els edificis a demolir encara seguien presents. Això també ho vàrem fer per comprovar la ocupació real del projecte, ja que ens donava la sensació de que el plànol fos més gran que la realitat.

El dijous pel matí va ser una mica més light. Vàrem tornar a anar amb el Pushpa a trobar materials i demanar preus. No els vàrem trobar: pintura bituminosa i teula ceràmica. La casa del nostre amfitrió en té alguns d’aquests recursos, però la ciutat més propera amb ells és Hyderabad... 300km són masses.

Per la tarda l’Eli es va unir amb les nenes a la classe d’higiene personal i més tard a l’estona de fer deures li van ensenyar a comptar en hindi i telugu, i una de les nenes la va sorprendre amb el joc de mans que comença amb la lletra de “en la calle lle lle, 24 tro tro... ”.

“M’ha sorprès molt quan han començat a cantar, per un moment creia que parlaven un castellà perfecte!” - Eli

El Manu per la seva part, va ajudar als nois a excavar una rasa per canalitzar les properes pluges en època de monsó. Varen col·laborar tant grans com petits.

“Ha estat un treball esgotador.  I això que només ha sigut una rasa. Quan ens toqui fer l’esbrossada dels pavellons del projecte fliparem!” – Manu

Divendres vàrem anar al mercat. És en aquest dia quan es redueixen els preus. Els mangos que vàrem comprar no varen durar tant com per fer una foto. I parlant de fotos: en el nostre passeig pel centre del poble, un home assegut des de la seva tenda ens va fer una fotografia. Serem la atracció de Koilkuntla; a veure si aquesta atenció ens afavoreix alhora de trobar voluntaris i bons preus. Per la tarda va arribar Shourie i vam concertar pel dia següent la trobada amb un contractista. A més a més, vàrem jugar amb els nens més grans del Haribala Trust als clàssics jocs de cartes com: el mentider, el burro i el cinc.

Tema que no s’ha comentat abans: tenim una gosseta! El seu nom es diu Lumaka! I que és ben maca tota ella! Sembla una lloba rossa! És la gossa guardiana del centre. Resulta que a la Índia els gossos tenen mala fama ja que són la reencarnació del lladre. En general, abans més que ara, eren rebutjats per la gent. Durant el dia són molt espantadissos i no fan front a res. Però per la nit, els gossos sense llar s’ajunten en manada i resulten de lo més perillosos. Durant el matí de divendres una manada de 6 gossos rondava la parcel·la del centre d’Haribala. No sabem quan, però la Lumaka els va fer front, i encara que ha quedat malferida, va guanyar! Ara està bé i és l’heroïna de l’orfenat!

El dissabte ens vàrem reunir amb el contractista a la parcel·la per explicar-li el projecte, junt amb l’Arlappa, el Shourie i el Pushpa. Més tard, vam portar la conversació a la casa del president d’Haribala: el pare Prakash. El contractista ens va dur a veure alguna obra seva. Curiositat número 1: comencen a fer els acabats interior quan la única protecció entre l’interior i el cel obert és un forjat. No és d’estranyar que la primera cosa que vàrem veure fossin humitats. Res que no es pugui solucionar si intervenim amb una bona planificació de l’obra. Per la resta: una obra neta, organitzada i amb molta cura. Al break del migdia, les nenes del centre li van fer un regal molt bonic a la Eli, semblava una deessa grega: mireu a les fotos per saber qué és! Per la tarda-nit ens vàrem tornar a reunir amb el contractista per saber què ens oferia i a quin preu de cara a poder començar l’obra. Resulta que no s’encarreguen de la part profunda dels pous de fonamentació. És un treball que anirà al nostre càrrec. Al igual que la demolició. Però per lo menys una cosa de la llista està enllestida: CONTRACTOR – CHECK!

El diumenge ens haurien d’haver dit alguna cosa sobre trobar-nos amb la mà d’obra que s’encarregaria de la demolició de les runes existents, però com ja ens va avisar Shourie, a la Índia et poden dir que venen, però finalment no es presentin, així que haurà de ser en dilluns. Això ens ha brindat l’oportunitat de gaudir dels nens i nenes de l’orfenat. Tenen escola durant tota la setmana excepte en diumenge, així que hem jugat a pilota tots plegats, ens hem mullat amb la pluja, s’ha vist pel·lícula de Bollywood, inclús ens han pintat les mans amb la local tinta henna, recollida i confeccionada per ells mateixos. Un dia perfecte per acabar la setmana!

Eli i Manu,

Primera prèsa tècnica a la parcel·la
Rickshawejant per Koilakuntla
Algú va dir cavar?Doncs som-hi

Lumaka! Haribala's Heroo

Aquesta és la nova diadema de la Eli!