31.8.17

BIBLIOTECA AL C.E.M. MLOMP: ballar sota la pluja comporta conseqüències!





Holi!

Com ja vam explicar, cada setmana toca una temàtica diferent a Mlomp. Aquest cop ha sigut la setmana de les malalties, i és que no només nosaltres, sinó que mig Mlomp ha agafat la grip o alguna cosa similar. Deu ser que això de dançar sota la pluja durant hores acaba portant conseqüències. Tot va començar dilluns, quan la Maria va agafar febre i es va haver de passar el dia al llit. Per sort, ens posem d’acord entre nosaltres i almenys no ens posem malaltes alhora, i jo (Ari) em vaig esperar 4 dies fins que la Maria ja estava en form per a sucumbir a la febre. 

Com que ens agrada fer les coses més emocionants, hem escollit el millor moment per a posar-nos malaltes : just quan queda ben poc per a que tornem i molta feina encara per a acabar la biblioteca. Però tot i així, la setmana ha donat molt de sí. Semblava impossible però en Kalilou finalment ha fet la porta! Ara només queda muntar-la in situ amb el marc de ferro que ha fet en Pompidou. I un cop acabada la porta, en Kalilou va traslladar el seu atelier a l’interior de la biblioteca per a començar a fer el banc-estanteria. Doucement sembla que la cosa comença a avançar! També hem aconseguit un altre fuster per a fer el mobiliari que ens falta, l’Ousmane de Thionk Essyl, ja que a Mlomp tothom està molt ocupat amb el cultiu del cacahuet i de l’arròs. I finalment, l’Nfally i la resta de l’equip de fusters han acabat de muntar els porticons! Han quedat molt “cuxis”!

Mentrestant, en Bouba i el seu equip ha anat avançant ràpidament amb el carreau cassé i han acabat l’interior de la biblioteca. I per acabar bé la setmana, els germans Sagna van venir per últim cop per a canviar la palla de l’aula. 

I entre malalties i fusta, en Jack, el perruquer, s’ha casat! El casament ha sigut l’esdeveniment de la setmana a Mlomp, ja que aquí a la Casamance els casaments són dos dies de dança, música i menjar. Tot Mlomp va ballar el “Cumpó”, una dança tradicional djolà. Totes les dones al voltant fent rotllana i els homes al mig, ben junts, amunt i avall amb pals u objectes similars mentre algú toca el tam-tam. I llavors apareix el “Cumpó”, una espècie de ninot de palla amb una banya al cap que es va passejant pel cercle i de tant en tant alguna valenta s’hi apropa i li balla una mica. I després apareixen altres dos personatges pintorescos adornats amb branques i fulles que també van ballant per allà, fins que s’enfaden i corren perseguint a tothom per a picar-los amb un bastó. Un ritual ben curiós que pot durar hores i hores!

I per acabar bé la setmana, ja sense febres ni mocs, hem tornat a anar a Abene per a comprar les plantes per l’impluvium. La Maria s’ho ha passat “pipa” escollint les plantes i les flors, ara només esperem que sobrevisquin al viatge amb voiture fins a Mlomp ! 

Fins aviat! A bientôt! Bakayom! 

Maria i Ari Sambou
Daouda i Nfalli muntant els porticons
Buscant la millor manera d'acabar la feina
Al'equip del carreau casse
En Kalilou i la porta a l'atelier
l'arribada dels pescadors a Kafountine, a prop d'Abene