1.12.17

PROGRAMA AWASUKA: Ultimant els detalls del Dhunga-Mato































Namasté! 

Aquesta setmana vàrem començar amb l’objectiu de concloure les tasques que van quedar inacabades anteriorment, és a dir, el muntatge de les portes d’accés als vestuaris i la finalització de les comparticions interiors. A més a més, volíem deixar encarrilades les darreres accions que ens portaran a la culminació del Dhunga-Mato pel què fa als seus acabats.

Així, a causa de la manca de contraxapat de fusta, el nostre marge d’acció era reduït, ja que es tractava d’un material necessari per a la confecció de les portes i per la col·locació de les planxes d’acer galvanitzat (GI). L’ideal, doncs, era anar el diumenge mateix a Hetauda a proveir-se’n i aprofitar per fer la compra de ciment per a l’acabat del terra, de manera que paral·lelament s’avancés amb la subestructura de les portes. 

Aquesta coordinació va resultar impossible ja que el diumenge era un dia festiu al Nepal i per tant, vam haver d’endarrerir la compra a l’endemà. Aquí sorgia l’inconvenient del nostre estret marge d’acció, que no donava per dos dies, raó per la qual vam decidir d’allargar la jornada laboral del diumenge i donar un dilluns de festa als nostres treballadors. D’aquesta manera evitàvem tenir als nostres “workers” com a estaquirots i els permetíem treballar a casa seva en els nous cultius una vegada recollit el blat de moro que ‘inunda’ Supping durant l’època de pluges.

Dimarts vàrem reprendre la feina però amb una nova baixa; el Namraj haurà d’absentar-se de l’obra durant les dues properes setmanes en senyal de dol per la mort del seu pare. Així, amb la resta, vam prosseguir amb el què havíem estipulat; vam clavar el contraxapat a les subestructures de les portes i vam portar la resta de materials al DM per continuar amb les particions interiors. Durant dos dies vam concentrar-nos en la col·locació del contraxapat i de les planxes d’acer, de difícil manipulació i tall. 

Concloses ja aquestes tasques de l’inici de setmana, vam llançar-nos a l’acabat del terra, començant per una neteja profunda de tota la planta baixa que permetés assegurar el contacte entre la solera i l’acabat. Després, a la zona de dutxes, on l’aigua serà una constant, vam posar en pràctica la tècnica de la ‘mitja-canya’: amb un element cilíndric arrodoníem el sòcol de morter que resol la trobada entre els paraments verticals i el terra, reduint així les infiltracions d’aigua gràcies al lliscament.

Com que amb això arribàvem quasi al final de la setmana i l’acabat del terra ens portarà segur més d’un dia, vam decidir no fragmentar aquesta tasca i dedicar l’últim dia feiner a cavar la rasa on aniran les piques exteriors del DM. Va ser una tasca més costosa del que un pot figurar-se inicialment; per la intensa calor del dia també, però sobretot per la constitució d’un terreny que es troba farcit de pedres de tota mida. Amb tot, vam poder acabar-la i omplir-la del llit de grava sobre el qual s’assentarà el formigó de neteja.

A tot això, al llarg de la setmana vam poder anar ‘movent contactes’ per la consecució dels elements que composaran el revocat del DM: mato –fang, que ja en tenim a l’obra-, ghobar –fem de vaca que portarem d’Hetauda- i shuka ghaas –herba seca que ens proveirà un dels nostres treballadors, el Deepak-. Així, la setmana vinent començarà amb l’acabat del terra i seguirà amb el revocat exterior i/o les piques, en funció de com avancin els dies.

Per acabar aquest post no eludirem l’emotiu dissabte que vam viure ja no tant a Awasuka sinó a Balmandir -i a Bhimphedi en general- amb el definitiu comiat del Marc i la Victòria. Ambdós deien adéu a la que ha estat la seva casa i la seva gent en els últims mesos, de manera que, amb un Tika al front i alguna llàgrima als ulls, començaven la primera etapa del seu llarg retorn cap a Barcelona al jeep direcció Katmandú. 

Arco hapta bhetaula!

Irene, Marta i Martí
Tots plegats col·laborant pel muntatge dels marcs interiors de les portes

En Rameh, en Deepak i la Marta col·locant una de les GI de les dutxes

Les GI perfectament col·locades i superposades, amb vista també dels 'stiffening modules'

La Irene practicant la tècnica de la mita canya amb una ampolla buida

En Ramesh perfeccionant la difícil robada amb la GI

En Martí disposant el llit de graves de la solera de les piques

Dissabtes de riu assolellat